66: ww2 DANFORCE + Sirius Patrul badges + Galathea Expedition badge

This entry was posted by Sunday, 21 November, 2010
Read the rest of this entry »

Danske soldater i 1. verdenskrig  ww2 DANFORCE badges

Den Danske Brigade

 

Den Danske Brigade også kaldt DANFORCE var en militær enhed, som blev oprettet i Sverige d. 15. november 1943 under 2. verdenskrig. Den bestod af danske modstandsfolk og militærpersoner, som var kommet til Sverige som flygtninge. Brigaden var en del af den danske modstandsbevægelse og dermed under kommando af Frihedsrådet.

Da brigaden var størst, omfattede den cirka 5.000 soldater og lotter, som var fordelt påfølgende måde:

Brigadestab – 4 lette bataljoner – 1 tung bataljon – PionerkommandoPanserværnskompagniMorterkompagniFelt- og ordenspolitiBrandkommandoArbejdskommandoMotorvognskompagniSanitetskompagniDen Danske FlotilleFlystyrkenLottekorps

Brigaden kom til Danmark 5. maj 1945 efter Tysklands kapitulation. Den blev landsat i Helsingør og dagen efter kørt med tog til Hellerup Station, hvorfra den marcherede ind mod København. Uheldigvis var brigadens rute blevet afsløret i aviser og radioen, så under indmarchen blev 4. Bataljon, der skulle bevæge sig til indkvarteringsstedet Matthæusgades Skole, beskudt fra tagene af danskere i tysk tjeneste, hvilket medførte 3 faldne og 14 sårede på brigadens side.

Da bataljonen, klokken cirka 20.15, befinder sig i krydset Jagtvej/Rantzausgade, bliver der åbnet ild, med automatvåben, mod kolonnen – fra husene modsat Landsarkivet og fra hustagene mod nord. Der meldes også om (senere) spredt skydning fra Landsarkivets have.

Menig 308 Hirsch Leib Zneider dræbes på stedet, af et skud i hjertet, mens to andre – menig 236 Freddy Helge Otto Mønsted og menig 4088 Arne Olesen – bliver hårdt såret og senere afgår ved døden. Herudover bliver 14 andre lettere sårede og en får chok. Der er rejst en mindesten for de dræbte ved Landsarkivet. Brigade var bl.a. trænet i bykamptaktikker, og de nedkæmper fjenden på 20 minutter, hvilket resulterer i 5 dræbte og 4 tilfangetagne kollaboratører.

Brigaden blev indkvarteret på københavnske skoler:

  • 1. Bataljon: Havremarkens      Skole, Husumgade (Nørrebro)
  • 2. Bataljon: Frankrigsgades      Skole (Amagerbro)
  • 3. Bataljon:      Oehlenschlægersgades Skole (Vesterbro)
  • 4. Bataljon: Matthæusgades      Skole (Vesterbro)

Senere mødte brigaden kun lettere træfninger, og brigaden havde i alt 3 faldne og 25 sårede. Brigaden stod for sikkerheds- og bevogtningsopgaver og blev officielt opløst den 10. juli 1945. Dog forsatte pionerkommandoen med at hjælpe i forbindelse med rydningen af de minefelter, som tyskerne havde lavet langs Vestkysten, frem til slutningen af oktober 1945. I alt mistede 22 soldater og lotter livet under uddannelsen i Sverige samt ved tjenesten i Danmark.

 

Records of Allied Operational and Occupation Headquarters,  World War II

Records of Supreme Headquarters Allied Expeditionary  Force (SHAEF)

On February 13, 1944 Headquarters, Supreme Headquarters Allied Expeditionary  Forces, known also as SHAEF, replaced and absorbed the planning group called  the Chief of Staff Supreme Allied Command, or COSSAC, that had been established  in April 1943. COSSAC and SHAEF, as as integrated U.S.-British organizations  responsible to the Combined Chiefs of Staff, successively had the task of integrating  the British forces and the American forces for operations on the Continent. Gen.  Dwight D. Eisenhower was designated as the Supreme Allied Commander, Allied  Expeditionary Forces, and on his arrival in England from the North African  Theater in January 1944 he became also the commanding general of the European  Theater of Operations United States Army (ETOUSA).

The staff organizations of SHAEF and ETOUSA were, however, distinct. Each  headquarters as a rule had its own staff sections manned by separate personnel. The  staff organization in SHAEF was headed by the Chief of Staff. SHAEF directed  the operations of several subordinate interallied headquarters, including separate  commands for ground, air, and naval operations.

SHAEF was located at London until August 1944; at Versailles, France, August  1944-May 1945; and at Frankfurt, Germany, May-July 1945. On July 14,  1945, SHAEF was discontinued, and its civil-affairs and military-government  functions were assumed by the Allied Group Control Council, in Berlin. Some  of its United States components continued in Headquarters United States Forces,  European Theater.

During 1944-1945 operated SHAEF Missions that were established in liberated  nations to represent the Supreme Allied Commander and to maintain contact with  these countries without interfering with military operations. These missions  were located in France, Luxembourg, Belgium, the Netherlands, Denmark, and  Norway. As combined organizations they were disbanded in July 1945 with  the termination of SHAEF, but as national missions some of them continued as  late as 1947.

 


Leave a Reply