163: Karl Nielsen 35th Infantry Battalion, 3rd Machine Gun Corps, Australian Imperial Force

This entry was posted by Friday, 26 November, 2010
Read the rest of this entry »

Karl Nielsen

 35th Infantry Battalion, 3rd Machine Gun Corps, Australian Imperial Force

Karl Nielsen, født I 1889 I Agersted I Nordjylland som søn af K. K. Nielsen. Den 20 februar 1912 tog han hyre på det norske skib Nordstern eller Nordstjernen som 27-årig. Den 19 juni 1914 afmønstrede han i Sydney som Able Boatsman med karakteren Very Good.

Den 1. maj 1916 lod han sig indrullere i den australske hærs 35. Infantry Battalion. Han blev anført til at være 5 fod og 4 tommer høj og vejede 150 pund. Hans brystmål var 37 tommer. På venstre forarm er han tatoveret K.N.M. (Kongelige Norske Marine?)

Han tegnede en kontrakt som lyd på krigen ud plus 4 måneder i 35th Battalion, 3rd Machine Gun Corps. Den 24. august afskibedes han med H.M.A.S Anchise fra Sydney og ankom 11 oktober 1916 til Devonport i England. Den 2 november afgik han fra Southampton til Frankrig hvor han ankom samme dag.

Allerede i marts 1917 er han indsat i frontlinien og den 9 juni bliver han såret af et skud i ryggen under kampene og ført til 9th Field Ambulance. Herefter gennemgår han behandlinger flere steder, men er 10 november tilbage i tjenesten ved Camiers. Ved tilbagekomsten bliver han underkorporal. Fra den 2-23 februar 1918 er han på orlov i England, men først den 6 april er han tilbage ved 3rd Machine Gun Corps. (Australske National Archive: Private Karl Nielsens soldaterpapirer) Bilag 3 og 4)

På dette tidspunkt starter den tyske general Ludendorf sin store forårsoffensiv og hvor gas spillede en central rolle i tyskernes taktik. (Willmott: 252-259). Det bliver til slaget ved Lys som de australske tropper bliver stærkt engageret i. Allerede den 17 april bliver Karl Nielsen såret i et gasangreb. Han føres hurtigt bagud med 55th Field Ambulance til 9th General Hospital og 21 april overføres han til England og ankommer den 22 til Norfolk War Hospital hvor han afgik ved døden den 29. Dødsårsagen anføres som ”død af sår grundet forgiftning af gasgranat – lungebetændelse i bronkierne”.

Til venstre Karl Nielsens 1914-18 War Medal der for nogle år siden blev fundet på et loppemarked i Nordjylland. I bunden af randen på medaljen er indgraveret: 2114 L-Cpl K. Nielsen. 35 Bn A.I.F. Medaljen er i forfatterens eje.

Han bisattes på Norwich Cemetery med fuld militær honnør til tonerne fra the Last Post af bugler Codman. Der deltog en repræsentant fra det australske hovedkvarter.

Analyse:

Karl Nielsen påmønstrede det norske skib Nordstern den 20 februar 1912. Det er 2 måneder før Titanics forlis. Han afmønstrer i Sydney den 19 juni 1914, 10 dage før mordet på Franz Ferdinand i Sarajevo. Det er uvist hvorfor han går i land, måske for at få arbejde og bosætte sig i Australien. Der går lige knapt 2 år indtil han den 1 maj 1916 melder sig til den australske hær. Han har muligvis på dette tidspunkt været godt integreret i det australske samfund og har nok ikke længere kunnet modstå presset fra sine omgivelser til at melde sig. Alle hans jævnaldrende kammerater har sandsynligvis allerede på dette tidspunkt været i hæren og han har nok følt at det var nu hans pligt at melde sig. Det kan også være at de har været en flok af kammerater som har meldt sig sammen. Men han melder sig frivilligt. Det er gætteværk, men det var sådan at det hang sammen i det australske samfund. Han tegner en kontrakt som lyder på krigen ud plus 4 måneder. Et noget modigt vovestykke. Noget kunne tyde på at de troede at krigen hurtigt ville være overstået, men på dette tidspunkt har den allerede varet i næsten 2 år.

Også Karl Nielsen har en god exemplarisk optræden på slagmarken, man kan fristes til at nævne at han bliver der indtil han bæres bort. Desværre har vi ingen breve fra ham.

Efterspil:

Da Karl Nielsen døde i England blev han efter britisk tradition stedt til hvile på den nærliggende kirkegård. Hans ejendele blev send til det australske militær i Sydney som efter krigen sammen med hans medaljer sendte det til hans far i Nordjylland. Det fremgår af hans papirer at han også havde en søster.

 

 

One Response to “163: Karl Nielsen 35th Infantry Battalion, 3rd Machine Gun Corps, Australian Imperial Force”

  1. Don Corneil

    Just wondering if it was possible to buy a Canadian Legion hat badge with the Scottish background. I am currently the President of the Brockville Legion, Branch 96 and a former member of the Lanark and Renfrew Scottish Regiment from Pembroke, Ontario. Any information would be greatly appreciated, thank you.


Leave a Reply